Materiály při výrobě kufru

Jaký zvolit typ materiálu při výběru kufru?

Skořepinové kufry se vyrábějí z různých druhů plastů a ty mají své charakteristické vlastnosti.

ABS (akrylonitrilbutadienstyren) je průmyslový kopolymer, který je odolný vůči mechanickému poškození. Je pevný a odolný vůči změnám teplot i mechanickému poškození. Má-li na povrchu tzv. hrubou diamantovou strukturu, je méně náchylný k viditelnému poškrábání.

Předností tohoto materiálu je nižší cena i to, že vždy drží svůj tvar.
Nevýhodou pak může být o něco menší pružnost - díky tomu se tak nepromáčkně, ale při větším tlaku praská a vyšší hmotnost.

Polykarbonát (PC) patří mezi termoplastické polymery čili termoplasty. Mají dobrou tepelnou odolnost, odolnost proti nárazu a dobré optické vlastnosti. Polykarbonát se používá např. jako materiál pro výrobu domácího i laboratorního nádobí, elektronických přístrojů, displejů, osvětlení apod. Je také základním materiálem pro výrobu kompaktních disků a plastových lahví. Rovněž skla ochranných brýlí, zejména vojenských s balistickou odolností jsou převážně vyrobena z polykarbonátu.

Na rozdíl od ABS je pružnější při ohybu a má nižší hmotnost. Díky tomu je odolnější vůči nárazům. Materiály ABS a PC jsou často kombinovány pro dosažení optimálního poměru cena/výkon. Vznikají tak kufry, které jsou pevné i pružné zároveň, odolné vůči nárazu a vzniku viditelných škrábanců na povrchu skořepiny.

Polypropylen (PP) je termoplastický polymer ze skupiny polyolefinů, které patří mezi nejběžnější plasty, používá se v mnoha odvětvích. Je pružnější a lehčí než polykarbonát či ABS, proto je vhodným materiálem pro ty, kdo hledají co nejlehčí skořepinové zavazadlo s vysokou odolností a životností.

Speciálním typem PP je například materiál Duraflex – pružný, lehký a extrémně odolný materiál, kterým se pyšní od Kanadského výrobce Heys např. designový kufr Maximus, teké Athena nebo Metallix, vydrží i vyšší zátěž.

Facebook